Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ιλιον, η ιστορία μιας γυναίκας ΑμεΑ, μητέρας ενός 4χρονου αγοριού



κουβέντες στο καφενείο

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στο Ίλιον για το κλείσιμο των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Αγ. Φανουρίου. Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην κατάργηση των κοινωνικών αγαθών είτε αυτά ονομάζονται υγεία είτε παιδεία. Όλα πλέον θεωρούνται εμπορεύσιμα και αγοραία. Μέχρι και το νερό. ‘’Διαχείριση των Λεκανών Απορροής των Ποταμών και των Υδάτινων Πόρων’’, είναι η  νέα μαγική λέξη των διεκπεραιωτών για το νερό - εμπόρευμα στις Περιφέρειες  της χώρας. Αύριο ξεπουλάν και την ΕΥΔΑΠ. Μεθαύριο ... μα μεθαύριο θα την ξαναγοράσουν σε πολλαπλάσια τιμή αφού προηγουμένως θάχουμε πληρώσει υπερκοστολογημένες υπηρεσίες στους ιδιώτες.  Οτι του φανεί του Λωλοστεφανή. Οι αποφασίζοντες επικαλούνται το κόστος, την τρόικα, το ζαβό το ριζικό μας, το Χατζηπετρή και το λήσταρχο Γιαγκούλα. Απλά οι ανθρωπόμορφοι χατζηαβάτες και οι υποτακτικοί τους, τα τσιράκια της Διεθνούς Τραπεζικής Αλητείας, προσπαθούν να ξεπουλήσουν ότι δημόσιο έχει απομείνει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στον εαυτό τους δηλαδή, που κρύβεται πίσω από  διοικητικά συμβούλια και μετοχοποιήσεις, σε διαγνωστικά κέντρα, σε ασφαλιστικές εταιρίες, σε φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια, κατασκευαστικές εταιρίες  και σε κάθε λογής παραμάγαζο που μπορεί να απομυζήσει τον κόπο του πολίτη και να τον κρατήσει εξαθλιωμένο και φοβισμένο παρέχοντάς  του κομπογιαννίτικες προσδοκίες για να συντηρεί και να συντηρείται το πυραμιδικό σύστημα εξουσίας.
Μείνε στον καναπέ σου. Μη μιλάς. Δε βλέπεις όλοι ίδιοι είναι.

Στο hellasnews.tv σε ρεπορτάζ για το ΙΚΑ Αγ. Φανουρίου είδαμε και ακούσαμε, σε επανάληψη μετά το  τελευταίο  δημοτικό συμβούλιο, την συνέντευξη απολογία του δημάρχου Ιλίου κ.Ζενέτου για τα κοινωνικά ιατρεία, τις κοινωνικές δομές, μπλα μπλα μπλα. Ο δήμαρχος ετήρησε τας υποσχέσεις του απέναντι των  δημοτών. Εβγήκε μπροστά δια να στηρίξη τα δίκαια αιτήματά των.  Και ως  ο Δήμαρχος υπεσχέθη, εβγήκε έμπροσθεν των εικονοσκοπίων και των μικροφώνων,  δηλώνοντας  ευθαρσώς ότι λυπάται, πλην όμως δεν ημπορή να κάμει αντιθέτως προς τας προσταγάς της κεντρικής διοικήσεως. Όταν δε αι μηχαναί καταγραφής των επικαίρων αποχώρησαν το αυτό έπραξε και ο συντετριμμένος από την απόφαση κλεισίματος του ΙΚΑ κ.Ζεν Έτος αφήνοντας σύξυλο και ακέφαλο από την ηγέτιδα φυσιογνωμία του την αγωνιζομένη επιτροπή κατοίκων λέγοντάς τους: ματαίως ηγωνίζεσθε. Παρομοίως εις ένδειξην συμπαραστάσεως η κουστωδία των δημοτικών του συμβούλων δεν έμεινε απαθής. Άφησαν  ολίγον εκ των δακρύων τους να κυλίσωσι εις τα σκαιά προσώπα τους δια τας ανάγκας της φωτογραφήσεως κι έπνιξαν τον πόνο τους σε παρακείμενο μεζεδοπωλείον. Κάπελα, πιασε δυο μισόκιλα κι οκτώ κιλά παϊδάκια από τα νηστίσιμα. Εδεκεί εις το γεύμαν εργασίας του ατύπου συμβουλίου, ηκούσθη: Είμεθα εξόχως ‘’ευαισθητοποιημένοι’’ και αντιλαμβανόμεθα τας τραγικάς στιγμάς αίτινες διάγωμεν δι αυτό και εγκαλούμεν υμάς εις φιλανθρωπικόν τέιον. Ούτως  ανεκοίνωσαν οι δημοτικοί σύμβουλες που όλως τυχαίως συμβαίνει να ηγούνται των προεδρείων εις τους εθνικοτοπικούς συλλόγους κι ενώσεις του Ιλίου. Κάθε σφραγίς και σύμβουλας. Ομπρός  λοιπόν, όλοι μαζί μια αγκαλιά, ευκαιρία να λιβανίσουμε και να προβάλλουμε το εγώ μας μετά της δημοτικής αρχής παρουσία εικονοσκοπίων. Δι’ ιερόν σκοπόν. Εξωραϊσμός εις το έπακρον.
Τρεις λαλούν και δυό Πατσούρηδες χορεύουν.
Δε θα πούμε κάτι παραπάνω,  γιατί σε καφενείο δίπλα απ το  ΙΚΑ Αγ. Φανουρίου ακούσαμε για την ιστορία της κυρίας Νίκης Γκριτζιώτη – Κόφφα. Η άγνωστη στους πολλούς ιστορία της δεν δικαιώνει τα λεγόμενα του δημάρχου περί ‘’κοινωνικών δομών’’. Ψάξαμε στο διαδίκτυο και μεταφέρουμε:


Ανθρώπινα δράματα 

Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία Νίκη Γκριτζιώτη - Κόφφα καταγγέλλει το Δήμο Ιλίου για κοινωνικό ρατσισμό, αναλγησία και ανευθυνότητα απέναντι στο τετράχρονο παιδί της που πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την εισαγωγή του στον 6ο Παιδικό Σταθμό.

Διαλύοντας το κράτος πρόνοιας

Αποκαλυπτική της κρατικής αναλγησίας είναι η ιστορία της Νίκης Κόφφα, μιας γυναίκας ΑμεΑ, μητέρας ενός 4χρονου αγοριού που πάσχει από μια σπάνια διαταραχή και υφίσταται από τόσο μικρή ηλικία τον κοινωνικό ρατσισμό, καθώς δεν τον δέχεται ο δημοτικός παιδικός σταθμός.

Αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι τα πρώτα θύματα της αποψίλωσης του προνοιακού κράτους είναι τα ΑμεΑ και οι πάσχοντες από σπάνια νοσήματα αποτελεί η ιστορία της Νίκης Κόφφα-Γκριτζιώτη, μιας γυναίκας ΑμεΑ, μητέρας ενός 4χρονου αγοριού που πάσχει από μια σπάνια διαταραχή και υφίσταται από τόσο μικρή ηλικία τον κοινωνικό ρατσισμό, καθώς δεν τον δέχεται ο δημοτικός παιδικός σταθμός. Ο γιος της οικογένειας Κόφφα έχει διαγνωστεί από την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Αττικόν με μια σπάνια νευρολογική
διαταραχή που προκαλεί υπερκινητικότητα, όχι όμως νοητικά προβλήματα, ούτε εμποδίζει την κίνηση και τη συναναστροφή του με άλλα παιδιά. Οι γνωματεύσεις των γιατρών επισημαίνουν μάλιστα πως ο μικρός θα ωφεληθεί πηγαίνοντας σε παιδικό σταθμό, αλλά, παρ’ ότι η μητέρα του έχει προσκομίσει όλα τα απαιτούμενα έγραφα στον 6ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Ιλίου, οι εκεί αρμόδιοι βρίσκουν διαρκώς προφάσεις ώστε να κρατήσουν κλειστή την πόρτα στο παιδί. Το χειρότερο είναι πως τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι αρμόδιοι του παιδικού σταθμού και της δημοτικής αρχής είναι σαθρά, ενώ παραβλέπουν το γεγονός πως ο μικρός συγκεντρώνει τα απαιτούμενα μόρια. Η μητέρα του, που έχει κινητικά προβλήματα, δεν μπορεί να προσφέρει άλλες διεξόδους εκτόνωσης στο παιδί της και το κρατά κλεισμένο στο σπίτι, επισημαίνοντας με πίκρα στην «F.S.» πως το κράτος την υποχρεώνει έτσι να τον στείλει σε ειδικό σχολείο, όπου ο μικρός θα μείνει πίσω νοητικά, καθώς θα συναναστρέφεται παιδιά τα οποία έχουν νοητική υστέρηση, και στο τέλος θα ιδρυματοποιηθεί. Σταγόνα δε που ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής της κ. Κόφφα αποτελεί το ότι η αίτησή της για την εγγραφή του παιδιού της στον παιδικό σταθμό δεν στάλθηκε στο Κέντρο Μοριοδότησης, γεγονός που αποτελεί σοβαρή παρατυπία. Η οικογένεια Κόφφα ενημερώθηκε μόλις προχθές από το Δήμο Ιλίου ότι ο παιδικός σταθμός δεν θα δεχτεί το γιο τους γιατί δεν διαθέτει επαρκές προσωπικό, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δεν καταθέτει τα όπλα και ζητά να μην οδηγήσουν ένα πανέξυπνο 4χρονο αγοράκι στην ιδρυματοποίηση.


Θύμα κρατικού ρατσισμού μια ΑμεΑ μητέρα

Τρανό παράδειγμα του αλγεινού τρόπου με τον οποίο οι κρατικοί λειτουργοί φέρονται στα άτομα με αναπηρία αποτελεί η ιστορία της κ. Νίκης Κόφφα-Γκριτζιώτη, μιας ΑμεΑ δημότισσας του Ιλίου με έως πρόσφατα άνεργο σύζυγο και ένα μικρό παιδί διαγνωσμένο με σπάνια νευρολογική διαταραχή, η οποία έχει εκφράσει το παράπονό της και σε προηγούμενο δημοσίευμα της «C.P.». Ωστόσο, παρ’ ότι το δίκαιο, οι ιατρικές γνωματεύσεις και οι ανεξάρτητοι φορείς, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, είναι με το μέρος της, η ίδια και το παιδί της εξακολουθούν να πέφτουν θύματα ενός αδικαιολόγητου ρατσισμού, και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες θα έπρεπε πάση θυσία να προστατευτούν. Κι όμως, εδώ και ενάμιση χρόνο οι ανάλγητοι κρατικοί μηχανισμοί δεν δέχονται το παιδί της στον 6ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Ιλίου, παρ’ ότι ο μικρός Κώστας πληροί τις προϋποθέσεις και η ένταξή του σε παιδικό σταθμό είναι προς το συμφέρον του παιδιού, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των γιατρών που τον παρακολουθούν. Ο Κώστας πάσχει από μια νευρολογική διαταραχή που λέγεται νευροϊνωμάτωση τύπου I και δημιουργεί καθυστέρηση στην ομιλία, υπερκινητικότητα και διάσπαση της προσοχής. Ο 6ος Παιδικός Σταθμός του Δήμου Ιλίου δέχτηκε προσωρινά το παιδί, αφότου μεσολάβησαν δύο δημοσιεύματα της υπογράφουσας, στην «C.P.» και στον «Ελεύθερο Τύπο», ωστόσο μετά από ελάχιστες μέρες διέκοψε τη φιλοξενία του νηπίου. Στους δε γονείς απέστειλε ένα σωρό έγγραφα, το περιεχόμενο των οποίων εν κατακλείδι είναι ότι ο 4χρόνος Κώστας, μετά από έναν ολόκληρο δοκιμαστικό μήνα, απέτυχε να προσαρμοστεί. Η μητέρα του διαμαρτύρεται, γιατί το παιδί πήγε στο σταθμό μόλις οκτώ μέρες (τις υπόλοιπες ήταν άρρωστο και υπάρχουν οι ιατρικές γνωματεύσεις που το αποδεικνύουν), και ο Συνήγορος του Πολίτη, που ενημερώθηκε για την υπόθεση, ζητά εγγράφως να προστατευτούν τα δικαιώματα του νηπίου, το οποίο, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα ωφεληθεί αν παραμείνει στο σταθμό και συναναστραφεί με συνομήλικούς του. Η ΑμεΑ μητέρα έκανε ένσταση στην απόφαση διακοπής της φιλοξενίας, που απορρίφθηκε, και το θρίλερ συνεχίζεται, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε κανένα ιατρικό έγγραφο δεν αναφέρεται ότι το παιδί πρέπει να πάει σε ειδικό σχολείο.

ΠΗΓΗ  Newsit Amea  2 Μαρτίου  2013




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...