Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ημέρα περιβάλλοντος (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;)

 περιβάλλον,  μεταλλαγμένα,  Πάρκο Τρίτση
 
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε:
 
«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η ουσία βρίσκεται στη συμμετοχή, τη συνεργασία και την οργανωμένη δράση όλων μας. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας δίνει την αφορμή. Την αφορμή για τον καθένα από εμάς να αναλογιστεί και να δράσει. Καλούμε όλους, λοιπόν, να συμμετάσχουν στη διαρκή προσπάθεια για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το σεβασμό στο δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη, διαμορφώνοντας, με τον τρόπο αυτό, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους».
 
Ενώ στην Κρήτη περιφέρεται το νατοϊκό Cape Ray με το χημικό φορτίο του
σιγή ιχθύος τηρείται από τα εργολαβικά μέσα αποβλάκωσης

κατά τα λοιπά: Τέρμα τα μπάνια και τα ψάρια……
υδρόλυση χημικών στη Μεσόγειο , νομοσχέδιο-έκτρωμα για τον αιγιαλό
όλα προς πώληση
για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, το σεβασμό στο δημόσιο χώρο, τη βιώσιμη και αειφορική ανάπτυξη, διαμορφώνοντας, με τον τρόπο αυτό, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους
παραλίες … οργανισμοί ύδρευσης … δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού …

 
Αφού ξεπούλησαν τα πάντα τώρα τους φταίνε και τα κινήματα «χωρίς μεσάζοντες», εκεί όπου οι παραγωγοί μπορούσαν να πουλούν τα προϊόντα τους απ’ ευθείας στους καταναλωτές χωρίς την μεσολάβηση των μεσαζόντων. Αλλά αυτό ενοχλούσε τις πολυεθνικές αλυσίδες supermarkets που έβλεπαν την πελατεία τους να πέφτει, οι οποίες τράβηξαν με την σειρά τους το αυτάκι του Αντωνάκη που ακολούθως έτρεξε να ψηφίσει νόμο... για να τα καταργήσει. Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα της υποτέλειας, των νταβαντζήδων και των αδιάφορων, αποβλακωμένων πολιτών… που δεν αντιδρούν σε τίποτα
Η Απληστία του Κεφαλαίου Εθίζει, Απανθρωπίζει, Καταστρέφει.


σε αναμονή για την έναρξη της δημοπρασίας για την πώληση και των ιθαγενών
 
η ΕΕ επιβάλει
μεταλλαγμένα τρόφιμα
μεταλλαγμένα φύλα
μεταλλαγμένες οικογένειες
μεταλλαγμένoυς ναζί και μεταλλαγμένες χούντες…

#no2eu  Миша _No2EU (@filokalia) June 05, 2014

Στις 12 Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από το συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., πρόταση του Έλληνα Υπουργού, Γ. Μανιάτη, που αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα και τις πολυεθνικές που τα προωθούν, όπως η Monsanto.
 
 
Η δικτατορία των μεταλλαγμένων
Η Ελληνική Προεδρία θα στιγματιστεί από την απαράδεκτη και εγκληματική προώθηση της συμβιβαστικής λύσης για τα μεταλλαγμένα προϊόντα...
 
Σε πρώτη φάση έκπληξη, μετά οργή και στη συνέχεια θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών έχει προκαλέσει η ανεξήγητη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ως προεδρεύουσας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανοίξει αιφνιδιαστικά τη συζήτηση για τα γενετικά τροποποιημένα είδη και τελικά να δώσει το «πράσινο φως» για την καλλιέργειά τους στην Ευρώπη.
 
Η Ελλάδα προώθησε και πέτυχε την υπερψήφιση μιας «συμβιβαστικής», όπως αποκαλείται, πρότασης, η οποία, μάλιστα, παρουσιάζεται ως... γαλανόλευκο επίτευγμα, καθώς δήθεν ικανοποιεί τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει τα συμφέροντα των 28 κρατών-μελών της Ένωσης.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που πέτυχαν οι δύο Έλληνες υπουργοί Περιβάλλοντος και Εξωτερικών, κ.κ. Γιάννης Μανιάτης και Ευάγγελος Βενιζέλος αντίστοιχα, με τις κομψευόμενες διατυπώσεις τους είναι να γκρεμίσουν τις άμυνες δεκαετιών στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων και να ανοίξουν διάπλατα την πόρτα της Γηραιάς Ηπείρου στο διατροφικό εφιάλτη.
 
Ειδικότερα, στις 28/5/2014 οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν σε κείμενο (συμβιβαστικής) πρότασης που ετοίμασε η Ελληνική Προεδρία, το οποίο υποτίθεται ότι δίνει στα κράτη-μέλη το «ελεύθερο» να απαγορεύουν τη χρήση γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) καλλιεργειών στο έδαφός τους. (Αυτή είναι η «επικοινωνιακή» χροιά του πονήματος...)
Κάποιοι αξιοπρόσεκτοι σχολιασμοί μεταξύ των «καχύποπτων κύκλων» μιλούν πλέον για ταχείες εξελίξεις στο πεδίο της βιοτεχνολογίας και για «εισβολή» των γενετικά τροποποιημένων σε ευρωπαϊκό έδαφος, με μια Ελληνική προεδρία που ξαφνιάζει με τη στάση της, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες παραμένει σταθερά αντίθετη στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Το ιστορικό
Η πρόταση για επανεθνικοποίηση του δικαιώματος των Κρατών Μελών να καλλιεργούν ή όχι μεταλλαγμένα είναι ουσιαστικά μια ακόμα προσπάθεια να μπουν τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα στο πιάτο και το χωράφι μας. Η πρόταση είχε κατατεθεί αρχικά από τον Επίτροπο Ντάλι το 2010, στον απόηχο της γενικής κατακραυγής μετά την απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει τη γ.τ. πατάτα Amflora, παρά τις έντονες επιστημονικές και κοινωνικές αντιδράσεις. Η εξαιρετικά λανθασμένη αρχική πρόταση βελτιώθηκε σημαντικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εγκρίθηκε τελικά τον Ιούλιο του 2011. Στη συνέχεια αγνοήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι που η Δανική Προεδρία της ΕΕ προσπάθησε να καταλήξει σε συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός προσέκρουσε σε πολλές αντιδράσεις Κρατών Μελών και τελικά η Δανία εγκατέλειψε τη πρότασή της.

Γιατί είναι λάθος η πρότασης της Ελληνικής προεδρίας
Το 2014 και ενώ η Κομισιόν ετοιμάζεται να εγκρίνει τη καλλιέργεια μια ακόμα γ.τ. ποικιλίας (το καλαμπόκι 1507 της Pioneer) εν μέσω πολλών αντιδράσεων από επιστήμονες και την κοινωνία των πολιτών, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης προτείνει εκ νέου ένα απαράδεκτο συμβιβαστικό σχέδιο -επανάληψη της πρότασης της Δανίας- το οποίο δίνει στη βιομηχανία και τις πολυεθνικές εταιρίες βιοτεχνολογίας υπέρογκες εξουσίες και δυνάμεις. Παρόλο που η επανεθνικοποίηση του δικαιώματος να καλλιεργούν ή όχι γ.τ.ο. στην επικράτειά τους δίνει φαινομενικά το ευνοϊκό δικαίωμα στα Κράτη Μέλη να αρνηθούν την καλλιέργεια τους, ακόμα κι αν έχει εγκριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πρόταση της ελληνικής προεδρίας τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να διαπραγματεύονται κατευθείαν με τις εταιρίες που υπέβαλαν αίτηση για την έγκριση του συγκεκριμένης γ.τ. ποικιλίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πολυεθνικές θα στριμώχνουν τα Κράτη Μέλη ακόμα και με την απειλή δικαστικών μέτρων σε περίπτωση που αυτά βγάζουν απόφαση υπέρ της απαγόρευσης μιας γ.τ. ποικιλίας που έχει εγκριθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρόταση της ελληνικής προεδρίας δίνει το δικαίωμα στις εταιρίες να εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά στη διαδικασία αδειοδότησης μιας γ.τ. ποικιλίας, διευκολύνει ουσιαστικά και κάνει πιο χαλαρή την σχετική Ευρωπαϊκή διαδικασία, ενώ δεν δίνει καμιά εγγύηση στα Κράτη Μέλη ότι οι απαγορεύσεις τους θα είναι νομικά βάσιμες και αδιαμφισβήτητες στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τέλος, η πρόταση της Ελληνικής προεδρίας δεν κάνει καμιά αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης της αξιολόγησης του κινδύνου των γ.τ.ο., της χρησιμότητας τους και των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών.
Στο παραπάνω πλαίσιο ζητάμε από την ελληνική προεδρία να αποσύρει την απαράδεκτη πρότασή της, και αν δεν γίνει αυτό να καταψηφιστεί από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος ώστε να διαφυλάξουν το δημόσιο συμφέρον.

 Στις 12 Ιουνίου ας πούμε οριστικά όχι στους γ.τ.ο. και να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πρέπει να οριστικοποιήσει την πρόταση ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θέλουν τους γ.τ.ο. ούτε στο πιάτο, ούτε στο χωράφι τους

Αυτό που κρύβει επιμελώς ο Έλληνας ΥΠΕΚΑ είναι πως, αν αρχίσουν τέτοιες καλλιέργειες σε κοινοτικές χώρες, θα είναι πρακτικά αδύνατον να εμποδιστεί η εισαγωγή μεταλλαγμένων φυτών και των προϊόντων τους στις άλλες κοινοτικές χώρες που δεν επιθυμούν την κατανάλωση ΓΤ Οργανισμών είτε ως ζωοτροφές είτε ως τμήματα του περιεχομένου τροφίμων για τους ανθρώπους( αλεύρι, κονσέρβες, είδη ζαχαροπλαστικής ,μπισκότα κ.λ.π. κ.λ.π.). Η Κοινοτική Συνθήκη επιβάλει την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών/προϊόντων σε όλες ανεξαιρέτως τις κοινοτικές χώρες που δεν διαθέτουν κανένα μέσον άμυνας τους.

Στις 12 Ιουνίου 2014 οι Υπουργοί Περιβάλλοντος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αποφασίσουν για τη συμβιβαστική πρόταση-παγίδα της ελληνικής προεδρίας σχετικά με το δικαίωμα των Κρατών Μελών να αποφασίζουν την απαγόρευση ή όχι της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων Οργανισμών (γ.τ.ο.) στην επικράτειά τους. Πάρτε μέρος στην εκστρατεία κατά μιας τέτοιας απόφασης.

 
 Μπες στο http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=234&language=el-GR και στείλε email ΤΩΡΑ στον υπουργό Γ. Μανιάτη ζητώντας του να ξεκινήσει τη συνολική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα.


Η Απληστία του Κεφαλαίου Εθίζει, Απανθρωπίζει, Καταστρέφει.
 πάρκο Τρίτση
Ο Φορέας Διαχείρισης επιχειρεί να εμπορευματοποιήσει  τμήματα του Πάρκου, με πρόσχημα την αναζήτηση πόρων για τη βιωσιμότητά του και την διασφάλιση των εργαζομένων σε αυτό.
 


Την Τετάρτη 4 Ιουνίου, μετά την άμεση κινητοποίηση κατοίκων, συλλογικοτήτων, δημοτικών  και κομματικών παρατάξεων στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση ˙  ακυρώθηκε  η κατάθεση προσφορών για την ενοικίαση χώρων του πάρκου σε ιδιώτες για εμπορική εκμετάλλευση. Κοινό αίτημα όλων των συγκεντρωμένων ήταν: καμιά εμπορευματική δραστηριότητα στο χώρο του πάρκου.
Οι δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγ.Αναργύρων-Καματερού, που τόσο πολύ κόπτονται για το πάρκο και το περιβάλλον(κοινά ανακοινωθέντα), προκλητικά και αναμενόμενα απούσες.
 
Την ερχόμενη Τετάρτη 11/6 στις 7, ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση καλεί σε νέο διαγωνισμό και για άλλες εκμισθώσεις.
Να είμαστε εκεί να τις αποτρέψουμε. Να σταματήσουμε την ηθελημένη απαξίωση  και την απόπειρα εμπορευματοποίησης του Πάρκου Τρίτση, απαιτώντας την άμεση χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το Πάρκο να παραμείνει ανοιχτό, δωρεάν και δημόσιο για όλο τον κόσμο.
 
Όλοι την Τετάρτη 11/6, στις 6.00μ.μ. στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου Tρίτση
  ( Σπ. Μουστακλή 23, είσοδος από  λεωφόρο Δημοκρατίας, μετά τις εργατικές πολυκατοικίες )

                "Μόνο όταν θα έχει πεθάνει το τελευταίο δέντρο,
                 και έχει δηλητηριαστεί ο τελευταίος ποταμός
                 και έχει πιαστεί το τελευταίο ψάρι
                 θα κατανοήσουμε πως δεν μπορούμε να φάμε τα χρήματα"
 πηγές:
http://www.epikaira.gr/
http://biotechwatch.gr/EnvironMinisterGRGMO
http://www.peliti.gr/
http://paratiritisagionanargyron.blogspot.gr/2014/06/blog-post_6812.html#more
http://eleftherosagros.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5.html
https://sites.google.com/site/parkotritsisos/

δες και:
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο
http://katoikoiiliou.blogspot.gr/2013/12/blog-post.html
εις υγείαν ! η σπορά άρχισε

http://katoikoiiliou.blogspot.gr/2012/10/blog-post_31.html

 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...