Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ίλιον Λευκή Νύχτα και Ώπα Ώπα


η  συναυλία  για  τους  πρόσφυγες  με  την  Ώπα  Ντιριντάχτα

Στην κατάμεστη αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής και Τεχνών στο Ίλιον, δόθηκε η πολυαναμενόμενη συναυλία της διεθνούς φήμης υψιφώνου Ώπα Διριδάχτα (Opa Diridakta). Η βραδιά, προάγγελος του ομολογουμένως επιτυχημένου €υρωπαϊκού θεσμού της Λευκής Νύχτας, είχε πληθώρα απροόπτων. Οι λιγοστές προσκλήσεις που είχαν μείνει αδιάθετες έγιναν αντικείμενα μαύρης αγοράς, η τιμή πώλησής τους έφτασε σε  δυσθεώρητα ύψη. Ακριβότερα και από τις μετοχές της τράπεζας Πειραιώς.

Στην συνέντευξη τύπου η κυρία Opa Diridakta δήλωσε πως η συναυλία γίνεται για ιερό σκοπό, την προσφυγιά. Είμαι κι εγώ απόγονος προσφύγων ξέρετε… (Σκέψεις ανάκατες στριφογύρισαν στο θολωμένο της μυαλό) Δάκρυσε ενθυμούμενη τον τοκογλύφο παππού της, Αντρέ Συ Γκρο, που εκδιώχθηκε από την Κωστάντζα και μετά από διαρκείς περιπλανήσεις ρίζωσε στην Τεργέστη για να ιδρύσει την Λαϊκή τράπεζα. Ξέσπασε σε λυγμούς φέρνοντας στη μνήμη τον δουλέμπορο πατέρα της, που εξ ανάγκης από το Δελχί βρέθηκε κυνηγημένος στην Αλεξάνδρεια, κι ύστερα εγκαταστάθηκε στη Γενεύη, όπου και δημιούργησε εταιρεία ενοικιάσεως προσφύγων.

Εκεί, στο γραφείο ευρέσεως εργασίας του μπαμπά, η Ώπα γνώρισε τον τελευταίο της σύζυγο. Ο Κουρτ αναζητούσε υγιείς πρόσφυγες για να τους χρησιμοποιήσει ως πειραματόζωα ή εργάτες στα νέα φάρμακα που σχεδίαζε να κυκλοφορήσει η οικογενειακή φαρμακοβιομηχανία. Τους προσέφερε δωρεάν στέγη στις σκηνές της φάμπρικας. Η ανιδιοτέλεια του Κουρτ εντυπωσίασε την Ώπα. Ο μεγιστάνας είχε ηθικούς φραγμούς. Στις δοκιμές των φάρμακων μας δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ζώα, έλεγε και ξανάλεγε. Μόνο πρόσφυγες. Παλαιότερα τροφοδοτούσαμε με τα προϊόντα μας τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σήμερα ολόκληρο τον κόσμο. Για τις υπηρεσίες της στην εξάλειψη του ανθρωπίνου πόνου, ιδιαιτέρως στα Βαλκάνια, η οικογένεια μου τιμήθηκε ∙ Tη θέση του γενικού γραμματέα στον ΟΗΕ, κατέλαβε ο πρωτοξάδερφός μου.

Για να ξεπεράσει το σοκ των αναδυθέντων αναμνήσεων, η υπερευαίσθητη αοιδός τραγούδησε a capella την εισαγωγή από την Όπερα της Πεντάρας. Τι τα θες όμως; Φθηνοτράγουδα! Της μιας δραχμής τα γιασεμιά! Πενταροδεκάρες και τα ρέστα. Ο ιθύνων νους και συνδιοργανωτής της Λευκής Νύχτας για τους πρόσφυγες, κύριος Ιωάννης Ζβούντουρος, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Μένουμε Ευρώπη, αναφέρθηκε στις κρίσιμες περιστάσεις των καιρών που δε σηκώνουν χωρατά και χαμηλής στάθμης πολιτιστικά προϊόντα. Η συνεισφορά της Opera Buffa,  Ώπα Ώπα, Ώπα Ώπα, κολυμπάμε στην €υρώπα, όπου κι αν παρουσιάζεται φέρνει αέρα ανανέωσης στο belcanto και ριζοσπαστικοποιεί τους ακροατές.

Οι πρωτότυποι λαρυγγισμοί της εκκεντρικής ντίβας αποτελούν κατάθεση ψυχής, είναι η κραυγή αγωνίας της παρεξηγημένης αστικής ελίτ που αλληλέγγυα συμπονά και συμπάσχει. Η φιλόζωη πριμαντόνα προχωρά ακόμα παραπέρα. Το τερματίζει. Φωτογραφίζεται με κόμη σκαντζόχοιρου στον πάτο της πισίνας, παρέα με το αγαπημένο της ακανθόψαρο. Με αυτόν τον ακραίο τρόπο θέλει να αποδώσει, τον δικό της, ελάχιστο φόρο τιμής στους θαλασσοδαρμένους του Αρχιπελάγους.

Οι αισθαντικές άριες της ακτιβίστριας ντίβας ξύπνησαν νοσταλγικές στιγμές του μέλλοντός μας. Υπέρτατες αξίες. Ώπα Ώπα, Ώπα Ώπα, κολυμπάμε στην €υρώπα.

Η κυρία Σάσα Βούρα υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Μεγάρου Μουσικής και Τεχνών στο Ίλιον είπε: οι μετακλήσεις διασήμων καλλιτεχνών θα συνεχιστούν και στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση, προγραμματίζουμε την παρουσίαση του Χορού των Σπαθιών, του Αράμ Χατσατουριάν, στην αίθουσα Άννας Συνοδινού, με πρωταγωνιστές Tσετσένους πρόσφυγες. Στις μαύρες μέρες απαντάμε με Λευκές  Νύχτες.

Ομάδες ακροδεξιών αριστεριστών έστησαν τα τσαντίρια τους στο πάρκο Ελευθερίας, στον περίβολο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, απέναντι από την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Αμερικάνοι φονιάδες των λαών … είμαστε μαζί σας! Ουαί τοις ηττημένοις



Ώπα  Ώπα,  Ώπα  Ώπα,  κολυμπάμε  στην  €υρώπα.
Βάστα  Ρόμμελ,   τσιρίζουν σήμερα  οι  αριστεροί  νεοταξίτες, 
όπως  φώναζαν  και  οι  πολιτικοί  τους  πρόγονοι,  οι  μαυραγορίτες  της  κατοχής.
Βάστα  Ρόμμελ.  Αλληλ€γγύη.  Αλληλ€γγύη  για  όλους,  €θελοντ€ς  μου,
Αλληλ€γγύη  και  φιλανθρωπία,  €λ€ήμον€$  Αφ€ντάδ€$  Αλληλ€γγύη
Οι  θάλασσες  δεν  έχουν  σύνορα  μονάχα  χρώματα,  γκρι  και  κόκκινα.
Βάστα  Ρόμμελ  στη  Γάζα.  Βάστα  στη  Συρία.
Βάστα  στην  Υεμένη  Ρόμμελ.  Βάστα  στην  Ουκρανία.
Αλληλ€γγύη  Ρόμμελ.  Βάστα.
Βάστα.  Να ‘ ρθει  κι  ο  Τσώρτσιλ  με  το  Στάλιν.
Βάστα  Ρόμμελ.  Νάρθουν  κι  οι  Εμπόροι  των  Εθνών.  Ρέφιουτζίς  Γουέλκάμ.
Αλληλ€γγύη  και  φιλανθρωπία,  €λ€ήμον€$  Αφ€ντάδ€$  
Βάστα  Ρόμμελ  στο  Παζάρι  των  Ψυχών.  Ώπα  Ώπα …


διαβάστε  και:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...