Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία


Αναμφισβήτητα ισχυρό «χαρτί», για αγωνιζόμενους πολίτες, συλλόγους γονέων, δημοτικές αρχές και δικαστήρια, αποτελούν τα συμπεράσματα της ημερίδας «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία» που διοργάνωσε  ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το Σάββατο 1η Απριλίου 2017, υπό την αιγίδα της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στο πλαίσιο της ημερίδας τονίστηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα, για την προστασία του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Οι επιστήμονες συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και προτείνουν να αλλάξουν τα εθνικά όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. 
Σύμφωνα με τους ομιλητές, η επιστολή διαμαρτυρίας 220 επιστημόνων διεθνούς κύρους προς τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα σημερινά επίπεδα ακτινοβολίας το 2015, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος NTP (NationalToxicologyProgram) που δημοσιεύτηκαν το 2016, -στo οποίο αναφέρεται αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβανωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα-, η αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας, σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, από την έκθεσή του στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η μεγάλη άνοδος του αυτισμού, καθώς και η πρωτοβουλία αρκετών κρατών να μειώσουν δραστικά τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας ( Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία, Πολωνία, Βουλγαρία, Σλοβενία), επιτάσσουν μια πιο προσεκτική και ενδελεχή εξέταση των επιπτώσεων από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ασύρματα δίκτυα, έξυπνοι μετρητές).

Εισηγήσεις για το θέμα έκαναν ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδη, χημικός, πρόεδρος της Επιτροπής Κύπρου, για την Προστασία του περιβάλλοντος και της Υγείας των Παιδιών, ο Στυλιανός Ζηνέλης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Κεφαλονιάς – Ιθάκης, ο Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Ραδιοβιολογίας, τμήμα Βιολογίας Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια. Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ, Σωτήρης Ρηγάκης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, παρουσιάστηκε το υπόμνημα του κ. Μαργαρίτη προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παπά, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με τη μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».


Από την πλευρά του ο Δρ Μέτσης επεσήμανε ότι ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και αξιόλογοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται σήμερα μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι ασφαλή. «Τα πορίσματα μελετών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αρνητικά συμπτώματα στην υγεία, με έμφαση στο σύνδρομο της Ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας που σε κάποιες χώρες έχει πάρει μορφή επιδημίας», είπε χαρακτηριστικά. Επίσης πρόσθεσε ότι νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G και οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν την ακτινοβολία και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας.

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τα παιδιά τόνισε η Δρ. Σ. Μιχαηλίδη, η οποία παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυπριακή κυβέρνηση, για την προστασία των παιδιών καθώς και μελέτες που ρητά αντιτίθενται στην χρήση της ασύρματης επικοινωνίας στα εκπαιδευτικά συστήματα των σχολείων καθώς και στην έκθεση των μαθητών ειδικά στην νηπιακή και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι ομιλητές τόνισαν πως πολλές επιστημονικές μελέτες και πορίσματα Ιδρυμάτων συστήνουν πιο προσεκτική και ελεγχόμενη έκθεση στην ακτινοβολία και πρότειναν μεταξύ άλλων τα εξής: 

1) Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών
2) Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών. Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.
3) Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε τους κανόνες ασφαλούς χρήσης, της ασύρματης επικοινωνίας που συνίστανται στα εξής:
 • Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.
 • Παιδιά κάτω των 14 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
 • Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
 • Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τραίνο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
 • Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
 • Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
 • Όταν κάνεις χρήση κινητού κράτα απόσταση από άλλους.
 • Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
 • Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
 • Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode
 • Η χρήση “hands free” είναι προτιμότερη αλλά και εκεί μπορεί να υπάρξει ακτινοβολία.
 • Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
 • Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης.
 • Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.
 • Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
 • Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Σ.Α.Εντύπωση μας προκάλεσε η «διορθωμένη» αναδημοσίευση του δελτίου τύπου του Ιατρικού Συλλόγου για τους κανόνες ασφαλούς χρήσης, από τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης (έντυπες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, αλλά και διαδικτυακός τύπος). Συγκεκριμένα  αλλάχτηκε η ηλικία … Παιδιά κάτω των 14 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα με το Παιδιά κάτω των 12! Βλέπετε προσπαθούν να περιορίσουν τη «χασούρα» των εταιριών αφήνοντας  «στην απέξω» τα παιδιά των γυμνασίων που αποτελούν σημαντικό target group. Πελατάκια μου! Διαφημίσεις μου!

Να σημειώσουμε πως με βάση τα παραπάνω, κάθε «υπεύθυνη δημοτική αρχή», κάθε «υπεύθυνος γονεϊκός σύλλογος», κάθε «υπεύθυνο εκπαιδευτικό σωματείο», κάθε «υπεύθυνη δικαστική αρχή», οφείλουν, να αναρτήσουν, να ενημερώσουν, να κοινοποιήσουν και να λάβουν σοβαρά υπόψιν, τις προτάσεις και τα συμπεράσματα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. 

Κλείνοντας να θυμίσουμε τον «πρωτοπόρο δήμαρχο» που προέτρεπε στην αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών ρεύματος της ΔΕΗ από τους «έξυπνους μετρητές» για την «προστασία των πτωχών και οικονομικά δυσπραγούντων» –Βεβαίως βεβαίως! Ε, άμα έχεις τέτοικους προστάτες… τι τους θέλεις τους οχτρούς! Εταιρείες μου. Πού «κρύφτηκε» άραγε η αποδελτίωση της συνέντευξης σε κοτζάμ site; Ψηφιακή απώλεια μνήμης; Αλτσχάιμερ; ή κάτι άλλο!

Ο Δήμος Ιλίου πληρώνει το ρεύμα των φτωχών δημοτών
ΚΑΛΕΙ ΤΗ ΔΕΗ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ «ΕΞΥΠΝΟΥΣ» ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ


διαβάστε και:

Απόφαση καταπέλτης του μονομελούς πρωτοδικείου Πατρών για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ηχηρή σιωπή υπουργείου παιδείας!

Πανευρωπαϊκή διαβούλευση για τις επιδράσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην υγεία


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...