Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

το παλίμψηστο κι ο Ευκλείδης


Σύριζα του Κεφαλαίου και του Τόκου

Μια μοναδική έκδοση προσφέρει αυτή την Κυριακή  η  Αυγηανή στους 53 αναγνώστες της, συνεορτάζοντας μαζί με την Κυβέρνηση την επιτυχή έκβαση της νέας Συμφωνίας

αυξάνουμε το χρέος, υπερασπίζουμε τον τόκο, προστατεύουμε το κεφάλαιο

«Ο Τόκος» αποτελεί τη συναρπαστική συνέχεια του «Κεφαλαίου». Τα χαμένα χειρόγραφα ήρθαν στην κατοχή των δύο μεταφραστών, προ 30 ετών, όταν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους αναζητήσεων σύχναζαν στα Flea markets ψάχνοντας βοηθήματα για την πτυχιακή τους εργασία. Σε μια γωνιά όπου ήταν στημένος ο πάγκος των αιωνίων φοιτητών, ένα φθηνό παλίμψηστο του προηγούμενου αιώνα απέσπασε την προσοχή τους. Το αγόρασαν. Όχι για να το διαβάσουν, αλλά για να το ξύσουν.

-Το εξύσαμε προσεκτικά και κέτω επό την ιπιφάνειά το, ενεκαλύψαμε ακυκλοφόρετα λόια του Marx γρεμμένα με το χέρι. Μαζί με το Γιάννη εξύναμε … και τα επόλοιπα είναι χιστορία, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χαριτολογώντας. 

Δίχως την πολύτιμη αρωγή της Deutsche Bank, με υποτροφία της οποίας ολοκληρώθηκαν οι σπουδές των νεαρών τότε φοιτητών, δεν θα ήταν δυνατή η κυκλοφορία του Τόκου. Χρειάστηκε η πολυετής προσπάθεια 30 χρόνων, η αδρή χρηματοδότηση της Τραπέζης της Ελλάδος και η συμπαράσταση της ΓΣΕΕ, για να επιτευχθεί ο μεταφραστικός άθλος.

«Διαβάσατε το Κεφάλαιο -  ήρθε η ώρα να πληρώσετε τον Τόκο»

Την συνέντευξη τύπου άνοιξε με ομιλία του ο τέως πρωθυπουργός κ.Κ.Σημίτης. Αναφερόμενος στην σημαντικότητα του εκδοτικού επιχειρήματος ο κ.Σημίτης χαρακτήρισε το γεγονός σαν το ποιοτικά μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός που συμβαίνει στην μεταπολιτευτική ζωή του τόπου μετά την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας και την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν τα μαγνητοσκοπημένα ολογράμματα των Κωνσταντίνου Καραμανλή, Μάργκαρετ Θάτσερ και Χάρρυ Τρούμαν.


Στην παρουσίαση της πρώτης παγκόσμιας κυκλοφορίας των χαμένων χειρογράφων του
Karl Marx «ο Τόκος», οι μεταφραστές κ.κ. Στουρνάρας & Τσακαλώτος αναφέρθηκαν στους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης: αυξάνουμε το χρέος, υπερασπίζουμε τον τόκο, προστατεύουμε το κεφάλαιο.

Μη χάσετε  τον Τόκο. Κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή  μαζί με την  Αυγηανή.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...